Wędzarnie drewniane w ogrodzie

Polacy coraz częściej wędzą produkty żywnosciowe, nie tylko mięso, ale róniż serki i ryby. Z czego wynika to zainteresowanie? Wydaje się, że wpisuje sie ono w ogólny trend wiekszego zainteresowania zdrowym żywieniem. Popatrzmy na portale społecznościowe, na których grupy o zdrowym żywieniu, pieczeniu chleba, wędzeniu, uprawie warzyw, cieszą się duzym zainteresowaniem.

Jesli chcemy rozpocząć przygodę z wędzeniem, to najlepsze będą wędzarnie drewniane. Są dość tanie, łatwo je zainstalować w ogrodzie lub przestawić w inne miejsce, a nawet zbyć, jeśli coś nam nie wyjdzie. Wędzarnie drewniane mają komorę wędzarniczą wykonaną z drewna. Palenisko może być murowane lub wykonane ze stalowej blachy. Drewno w komorze wędzarniczej ma same zalety. Trzyma ciepło, szybko sie nagrzewa, nie wykrapla sie woda. To są istotne warunki wpływające na jakośc wędzonych wyrobów.